Krijg je voor het eerst te maken met haarverlies? Voor veel vrouwen voelt dit alsof je een stukje van jezelf verliest. Juist daarom wil je je hoofd bedekken op een manier die bij jou past. En waar je je zeker bij voelt.

Maar waar moet je dan allemaal op letten? Ik help je graag met tips en informatie zodat je snel weet hoe je je hoofd comfortabel én leuk kunt bedekken.

Een warmte- en vochtregulerend mutsje.


Wat heb je nodig?
Onze meeste klanten kopen 3 mutsjes of meer. Het is handig om er minimaal 3 te hebben:

 • 1 voor overdag
 • 1 voor 's nachts zodat je het niet koud krijgt
 • 1 extra zodat je niet zonder loopt als er een in de was zit


Kies comfortabele en wasbare materialen
Als je geen haar hebt, irriteren bepaalde materialen eerder dan andere. Kies voor comfortabele en wasbare materialen. Over het algemeen zijn de meest geschikte stoffen; katoen en mengsels van katoen, viscose, dunne jersey, bamboe, fleece, linnen en bepaalde polyamides.

Het laatste materiaal heeft stretch en sluit daardoor prettig aan. Wij kiezen alleen voor kunststoffen (polyester, polyacryl etc) wanneer ze een ademende kwaliteit hebben en warmte- en vochtregulerend werken.

Voor- en nadelen van materialen
Natuurlijke materialen zijn het prettigst om te dragen, maar bijvoorbeeld wol kan snel gaan kriebelen. Een aantal synthetische materialen ademt niet, waardoor je een broeierig gevoel en transpiratie op je hoofd kunt krijgen. Synthetische en zijden sjaals zijn gladder dan katoen en glijden daardoor eerder van je hoofd.

Een voorbeeld van een Top met sjaal eraan vast.

Dit kun je voorkomen door iets onder de sjaal te dragen; dit heeft nóg een voordeel. Je voelt je niet alleen zekerder, maar het geeft ook extra volume. Een goede keuze is een mutsje (Top) eronder te dragen. Helemaal gemakkelijk: de sjaalmutsjes in onze collectie (zie foto links). Dit zijn katoenen mutsjes waar al een sjaal helemaal aan vast gestikt is.

Voor de zomer is er een luchtige variant; de sjaal-band. Het mutsje is dan vervangen door een hoofdband. Geen zin in knopen of wikkelen? Top Mano is een katoenen mutsje waar de sjaal al kant en klaar geknoopt aan vast zit. Opzetten en klaar!

Kies iets dat bij jouw stijl en de rest van je kleding past
Zo blijf je zoveel mogelijk jezelf. De keuze voor een mutsje, pet of sjaal baseer je in de eerste instantie op je persoonlijke smaak en hoe het op jouw hoofd staat. Dat is een kwestie van passen en proberen. Daarnaast is het handig om rekening te houden met de voor- en nadelen van verschillende hoofdbedekkingen:

Mutsjes.

Een mutsje is gemakkelijk op te zetten en zit dan meestal in één keer goed. Ze dragen ook prettig als je (even) moet liggen. Mutsjes geven in de meeste gevallen een goede, ruime bedekking van de haarlijn.

Beanie-jersey-TD

Beanies zie je nu veel in het modebeeld en geven extra volume op het achterhoofd. Een beetje alsof je er wel haar onder hebt. Of je combineert ze met een Toupim, een haarband met echt haar eraan. Lang blond of halflang donker. Er is keuze genoeg. Beanies zijn ook nog eens lekker zacht en hebben maar één naad op het achterhoofd. Wanneer je hoofdhuid gevoelig is door chemotherapie, kan iedere naadje irriteren. Dus hoe minder, hoe beter.

Pet-Toulou-G

Petten. Petten hebben een klep en tonen daarmee weer heel anders op je hoofd. Belangrijk is dat ze laag over je oren en haarlijn vallen. Dat is lang niet bij alle modellen zo, dus dat is een extra aandachtspuntje. Wij zoeken altijd naar zachte materialen voor de petten in de collectie, maar over het algemeen zit een pet stugger of wat strakker op je hoofd dan een mutsje.

Wikkelmutsje-Helen-G

Sjaals, sjaalmutsjes en hoofddoekjes. Hiermee bedoel ik alle modellen die je nog moet wikkelen of knopen. Ze geven vaak iets meer volume rondom je hoofd en hebben in de nek de uiteinden van de sjaal of wikkelband. Dit voorkomt het 'kale gevoel' in je nek. Dit soort hoofdbedekking blijft het best zitten als er stretch in de stof zit. Ze geven een vrouwelijke, elegante look. Houd je hiervan, probeer dan gerust verschillende modellen om te zien wat voor jou het meest geschikt is.

Belangrijk om rekening mee te houden; als je een operatie moet ondergaan waarbij (ook) klieren in de oksel worden verwijderd, zal het in het begin lastig zijn om je armen boven en achter je hoofd te bewegen om een hoofddoekje of sjaal te knopen. Voor die periode is een mutsje dan misschien handiger.

Effen of prints? Pimp your head
Stem kleur, motief en type stof af op je eigen smaak. Gebruik er accessoires bij om er een persoonlijk tintje aan te geven. Het effect van de gekozen hoofdbedekking is grotendeels van deze factoren afhankelijk. En wat sjaals betreft; op dezelfde wijze geknoopt, geeft een bloemenmotief in felle kleuren een heel ander beeld dan een zwarte sjaal met een mooie broche erop.

Gebruik accessoires. Daar kijkt men het eerste naar en je kunt er je eigen stijl mee benadrukken. Er zijn verschillende manieren om de blik van anderen positief af te leiden. Versier top, sjaal of pet met een:

 • Hoofdband in een andere kleur of materiaal
 • Applicatie (voorop of zijkant)
 • Broche (zijkant)
 • Bloem met clip of schuifspeld (zijkant)
 • Sierrand (rondom of voorop)
 • Gekleurd dik haarelastiek (om de punten van je sjaal, zoals bij een paardenstaart)

Sjaal-band-zara

“Haarvolume” op je hoofd creëren Sommige vrouwen menen dat sjaals en dunnere hoofddeksels er toch enigszins onnatuurlijk uit blijven zien doordat de hoofdbedekking zo dicht op het hoofd zit zonder haar eronder. Mis je het volume van haar en lijkt je hoofd kleiner, kies dan voor een hoofdbedekking met volume:

 • Ruime sjaal met een top eronder (gaat ook meteen glijden tegen). Laat de uiteinden los hangen.
 • Creëer verschillende lagen door bijvoorbeeld lange uiteinden nog een keer om je hoofd te wikkelen, of twee sjaals te combineren.
 • Draag een sjaal onder je hoed. Zo geeft de sjaal hetzelfde effect als het volume van haar.
 • Kies een pet, muts of hoed met volume zoals o.a. balloon cap, baret.
 • Kies een model van dik materiaal of met een voering erin.


Experimenteer met sieraden Normaal gesproken draag je misschien bescheiden knopjes in je oren, maar nu is het moment om het groter aan te pakken. Probeer (grote) oorringen en hangers uit, afgestemd op jouw smaak.

Er zijn grote sjaals met mooie prints die om nek of schouders worden gedragen. Je ziet ze overal, zelfs voor de zomer zijn er kleurige katoenen en linnen varianten.Van casual tot chique zijn het echte blikvangers.

Zoek variatie. Sjaals zijn uitstekend met allerhande vormen van hoofdbedekking te combineren. Durf je fantasie te gebruiken en vind je eigen stijl waar je je goed bij voelt.

Wenkbrauw-make-upExperimenteer met make-up
Ook wanneer je normaal gesproken geen make-up gebruikt, is het nu misschien de tijd om voorzichtig te experimenteren met kleine accenten. Verlies je ook je wenkbrauwen, dan geeft wenkbrauw make-up je weer wat expressie terug. De sets van Christian bevatten sjabloontjes waarmee je een mooie vorm creëert.

Als je je wimpers moet missen, kun je eyeliner gebruiken om je ogen meer uitdrukking te geven. Vloeibare eyeliners en stiften, geven snel een harde lijn. Gebruik liever oogschaduw in dezelfde kleur als je normaal voor je mascara gebruikt.

Aanbrengen met een klein droog kwastje of wattenstaafje geeft een zacht en natuurlijk effect. Vergroot je ogen door ook de onderste wimperrand mee te nemen. Vind je dit te heftig, gebruik hiervoor dan een lichtere kleur. Lippenstift verlegt de aandacht naar je mond.

In de eerste instantie heb je misschien de neiging om je hoofd juist zo min mogelijk op te laten vallen, maar probeer het gewoon thuis eens uit. Met of zonder een paar vriendinnen die je kunnen helpen en die het effect kunnen beoordelen. Dat kan soms heel verrassend uitpakken.

Veel succes!