Zomer en zomervakantie; een tijd voor velen van genieten en ontspannen. Even weg van alle beslommeringen, werkzaamheden en drukte. Genieten van een dagje aan het strand of een wandeling in de bergen. Het lijkt zo vanzelfsprekend. De mensen in je eigen omgeving gaan er ook in op.

Toch is dat als je kanker hebt wel anders. Zelfs al voel je je goed genoeg om met vakantie te gaan, je krijgt geen vrij van je ziekte en zorgen. Anne Marie van Veen (van NFK Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten) schrijft hier een kort stukje over in de online uitgave "Mijn Gezondheidsgids" dat we graag met je willen delen.

voeten op strand - kanker in zomer

Uit: https://www.mijngezondheidsgids.nl/kanker-vakantietijd/

De zomervakantie staat bijna voor de deur. Een tijd voor de meesten onder ons om naar uit te kijken. Een paar weken onbezorgd genieten. Heerlijk ontstressen en plezier hebben, vrij! Om daarna bijna vanzelfsprekend weer in het oude ritme terug te keren.

Bij de vele honderdduizenden kankerpatiënten in Nederland kan in deze periode ook een gevoel van gezonde ‘jaloezie’ aanwezig zijn. Je gaat misschien wel op vakantie, maar van kanker heb je nooit vakantie.
Bijna oneerlijk die onbekommerdheid om je heen; wetend dat het genieten niet onbezorgd kan zijn, maar met een grote onzekere wolk aan de lucht. De diagnose kanker, in welke vorm of welk stadium dan ook, haalt veel onderuit waar men altijd in heeft geloofd. Namelijk het leven zelf. Het bezorgt veel verdriet, voor de patiënt en de naasten. Toch geeft het ook een bepaalde vorm van verrijking. Het is een bijna oneerbiedig cliché, dat bij veel mensen opgaat die kanker hebben of hebben gehad.

Het gaat er niet om dat de blaadjes groener kleuren, maar dat het leven in al haar kleuren soms intenser lijkt dan al die van de regenboog bij elkaar. En toch kan het iemands hele bestaan onderuithalen. En is het aan de patiënt en diens naasten om de kracht te vinden om daaruit te komen. Iets wat je als patiënt eigenlijk niet alleen kunt of zou moeten doen. En waarbij juist die ene omhelzing van een dierbare zo belangrijk is. Die omhelzing die een patiënt, al is het maar voor even, een beetje dat vakantiegevoel van de vrijheid kan geven.

Gastbijdrage van Anne Marie van Veen van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Als je wel met vakantie bent of gaat, zorg dan voor jezelf door ondanks de zorgen te genieten van je omgeving en je gezelschap. Dit geldt ook voor als je thuis blijft. Want zoals de schrijfster van het stukje volgens ons bedoelt is die omhelzing van een dierbare, of het nu thuis of op vakantie is, voor jou heel belangrijk.

Wil jij je vakantieverhaal of goede tips delen met met ons en de bloglezers? Wat gaf je het gevoel even vrij te zijn of waar heb je zo van genoten? Misschien kun je met je verhaal een ander wel bemoedigen of tips geven waardoor voor die persoon net wat makkelijker is om met vakantie te gaan. Reageer gerust!

Onze tips:

  • Denk in de zomer aan een goede hoofdbedekking, de zon is krachtig en je huid is niet zo goed bestand tegen de zon als voordat je ziek werd. In de webshop is er altijd wat te vinden dat bij jou past. We hebben chemo mutsjes met UV - filter en chemo petten om je hoofd en huid te beschermen tegen de zon. Ook hebben we chemo mutsjes met warmte en vocht regulerende stoffen, wel zo fijn bij hele warme dagen!
  • Verzorg je huid goed en smeer je op tijd in. Kijk voor producten die je daarbij helpen in de webshop bij Beauty & Care. *

Groeten van Cathalijne

..........en een zomerse omhelzing van Mooihoofd voor jou!